AAI
Animal Assisted Interventions









Wat?
AAI staat voor Animal Assisted Interventions. Er worden activiteiten gedaan op een professionele manier met, over en voor dieren. Die activiteiten worden meestal gedaan voor mensen met een beperking, ouderen of kinderen. Ik heb de kennis over het welzijn en over de stresssymptomen van zowel het dier als de mens door mijn diploma 'Dieren in de hulpverlening'.
AAI kan onderverdeeld worden onder drie categorieën:
1. AAT: Animal Assisted Therapy: tijdens deze interventies worden er cliëntenverslagen gemaakt over de cliënt in kwestie. De dieren helpen de cliënt op een aangename manier ervaringen opdoen en creëren bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen.
Er wordt dus een doel vastgesteld waarnaar de cliënt gaat streven aan de hand van AAT.
AAT doe ik niet aangezien ik geen therapeut ben van opleiding.
2. AAA: Animal Assisted Activities: tijdens deze interventies worden er activiteiten gedaan met, voor of over de dieren. Deze activiteiten kunnen in groep gedaan worden of individueel. Er zijn verschillende manieren om dieren in te zetten tijdens AAA.
AAA doe ik wel, én op een professionele manier.
3. AAE: Animal Assisted Education: tijdens deze interventies wordt er informatie over de dieren overgebracht naar de doelgroep met of zonder de aanwezigheid van dieren. Een leerkracht kan bijvoorbeeld dieren inzetten om de leerlingen sneller iets te doen snappen of de aandacht vast te houden van de leerlingen.
Wie?
Ik, als dierenbegeleider, ga samen met de cliënten of deelnemers aan activiteiten doen met mijn getrainde dieren in jullie omgeving.
Het wit konijn is Roosje. Ze is in het begin een beetje verlegen maar na een tijdje gaat ze zelf opzoek naar nieuwigheden. Het is een slim konijn en Roosje houdt ervan om getraind te worden!
Helaas is Roosje in augustus 2020 overleden door chronische darmproblemen.
Het zwart/wit konijn is Lily. Ze is heel nieuwsgierig en niet bang. Ze vindt het (meestal) aangenaam om geaaid te worden. Lily geeft iets sneller op dan Roosje tijdens te training, maar toch kan ze er ook van genieten!
Sinds december 2021 is Lily op pensioen!
De kortharige border collie is Sammeke. Zij is een teefje van 8 jaar oud. Ze komt vaak mee voor de gezelligheid, aaitjes, knuffels, aandacht,..
Sammeke is een echt schatje. Ze geniet van elk aaitje, van wie dan ook. Ook heeft ze problemen met haar gehoor, maar dat maakt haar juist speciaal.
Sam is sinds december 2021 op pensioen aangezien ze voor 90% doof is geworden en ze de laatste tijd sukkelt met haar gewrichten.
En dan hebben we Bob en Mimi. Bob is een geadopteerde mannelijke, langharige cavia. Hij is een echte babbelkont!
Mimi is een geadopteerd konijntje van het natuurhulpcentrum in Heusden-Zolder. Zij is een echte spring-in-het-veld. Mimi is van niets of niemand bang!
Hoe?
Dit kan aan de hand van spelletjes, borstelen, reminiscentie, verrijking knutselen, etc.
Dit gebeurt op een professionele manier aangezien ik de tweejarige opleiding 'Dieren in de Hulpverlening' heb gevolgd in de Hogeschool Vives. Ik heb een brede kennis van de doelgroepen én van de dieren. Zo kan ik op een correcte manier het welzijn bewaren van zowel het dier als van de cliënt en kunnen ze samen genieten.
Waarom?
Er zijn vele voordelen om activiteiten te doen met dieren. Het verlaagt de hartslag en bloeddruk van zowel de mensen als van de dieren. Vaak komen er leuke emoties en andere gevoelens los bij de cliënten. Door de warmte van het dier voelen de mensen zich rustig worden.
De aanwezigheid van honden bijvoorbeeld vermindert angst, agressie, eenzaamheid en doet het aantal positieve sociale interacties stijgen (Zorgbeest, 2015-2017).
Interessante links:
In november 2019 stonden wij in de krant 'Het Belang van Limburg'! Check hier het volledige artikel:
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20191114_04716467/sessie-aai-met-konijnen-in-het-clarenhof?fbclid=IwAR0bT3Lb7DAmArkhaTzv4xPtnYGH6GDTLTJR0OGE39nd98zzgc-zBN8pAFI
https://dehondkandewasdoen.nl/wp-content/uploads/2019/01/Rapport-Dr.-B.-Rietveld-Piepers.pdf
https://instituutvoorantrozoologie.nl/
https://www.vives.be/nl/opleidingen/biotechniek/postgraduaat-dieren-in-de-hulpverlening
Hierboven vind je het werkingsfiche van Mens & Dier voor de AAI (Animal Assisted Interventions).








